Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

TÜBİTAK’a bomba düştü

TÜBİTAK’ın kriptolu telefon sistemini kuran Merdan Metin, yasa dışı dinlemelerle ilgili ilk kez konuştu: Kripto hırsızlığının Türkiye'ye faturası çok ağır oldu. Yabancı bir ülke, Türkiye’nin önde gelen kurumuna nükleer bomba atsa, ancak bu hasarı verebilirdi



Devletin zirvesi tarafından çok gizli görüÅŸmeler için kullanılan kriptolu telefonlar dinlenmeden önce Ä°stanbul Askeri Casusluk Davası’yla TÜBÄ°TAK görevlileri hapse atıldı. Bilim adamlarından boÅŸalan yerlere paralel yapı kendi adamlarını yerleÅŸtirdi ve hayati öneme sahip telefonlar dinlendi. Sonrasında, Ä°stanbul Askeri Casusluk Davası’nın, Kriptolu telefonları dinlemek için de kurgulandığı ortaya çıktı. Kriptolu telefonları dinlemek isteyen paralel yapının kumpas kurduÄŸu eski TÜBÄ°TAK’ın Milcep Kriptolu Telefon Sistemi Proje Yöneticisi Merdan Metin, suskunluÄŸunu bozdu. 
SIZDIKLARI KURUMU ELE GEÇÄ°RDÄ°LER
Kriptolu telefon sistemini kuran isim olan Metin, “Saygın, sözü dinlenir, etki alanı ve kaynak imkanı geniÅŸ bir devlet kurumu olan TÜBÄ°TAK, ülkedeki iktidar odakları tarafından ele geçirilmesi gereken hedeflerden biri olarak görülür. EÄŸer Türkiye’de birileri devletin seçim yoluyla gelmiÅŸ iktidarına paralel bir iktidar odağı haline gelmeyi hedefliyorsa mutlaka TÜBÄ°TAK’ı ele geçirmek için de bir strateji geliÅŸtirmesi gerekiyordu. Bunun için kurumun içine sızarak her kademeyi ele geçirmek gerekirdi” dedi. 
YA Ä°STÄ°FA EDECEKSÄ°N, YA DA...
Bu süreçte kendisinin tutuklandığını anlatan Merdan, ÅŸunları kaydetti: "Paralel yapı diÄŸer yüzlerce TÜBÄ°TAK görevlisine de önemli bir mesaj verdi. Ya kurumu terk edecekler ya da onların da başına benzeri iftiralar gelecekti. Paralel yapının etkisiyle atanan ilk yönetici TÜBÄ°TAK-BÄ°LGEM’e geldiÄŸinde o zamanki müdürüne, ‘Tayinini çıkarttıklarımız istenmiyor demektir. Ä°stifa edip gitsinler yoksa polis eÅŸliÄŸinde gitmek zorunda kalırlar’ demiÅŸti. Bu dönemde TÜBÄ°TAK’tan yüzlerce kiÅŸi tasfiye edildi." 
GÄ°ZLÄ° BÄ°LGÄ°LER ÇALINDI
"Kriptolu telefonların dinlenmesi, ortaya saçılan gizli ve daha yukarı gizlilik dereceli bilgilerin sadece küçük bir bölümünü oluÅŸturuyor" diyen Metin ÅŸöyle devam etti: "Ancak bir de olayların görünmeyen yüzü var. Dava sonrası oluÅŸturulan kadrolaÅŸma sayesinde TÜBÄ°TAK’tan çalınan baÅŸka bilgiler ve kriptolu sistemler, telefonlar dinlenerek elde edilen ve ülke güvenliÄŸini ilgilendiren farklı bilgiler de olabilir. Ve zamanı gelince bunları da ifÅŸa edebilir ya da daha vahimi baÅŸka ülke ya da kiÅŸilerle paylaÅŸabilirler.”
VERDÄ°KLERÄ° HASAR ÇOK BÜYÜK
20-25 yıllık bilgi birikimin ve yetiÅŸmiÅŸ eleman potansiyelinin bu dava ile darmadağın olduÄŸunu belirten Metin, sözlerini ÅŸöyle tamamladı: “Yabancı bir ülke elektronik istihbarat, biliÅŸim harbi ve kriptoloji gibi konularda ülkenin önde gelen bu kurumuna nükleer bomba atsa ancak bu hasarı verebilirdi. Sanırım bu tasvirim, sizlere anlatmak istediklerimi özetliyor. Belgelerin ortaya saçılması ve kriptolu telefonların dinlenmesinden sonra kurumun ürettiÄŸi tüm kripto algoritmalarının, sistemlerin, cihazların baÅŸka ülkeler tarafından bilinmediÄŸinin garantisini artık kimse veremez. Havuza bir damla zehir düÅŸmüÅŸtür, yıllar içinde edinilen saygınlık ve itibar yok edilmiÅŸtir.”

Sabah uyandım ‘casussun’ dediler

TÜBÄ°TAK’ın Milcep Kriptolu Telefon Sistemi Proje Yöneticisi olan Merdan Metin, diÄŸer onlarca isim gibi bir sabah “ürkütücü” bir casusluk çetesi üyesi olarak uyandı. Gizli bilgi ve belgeleri bu çeteye sızdırdığı iddiasıyla kritik görevinden alındı. Tutuklandı, 1 yıl hapis yattı. Sonrasında yurt dışına çıktı. Kabus dolu günler yaÅŸayan Metin, “25.Ekim 2010 tarihine kadar sabah iÅŸe akÅŸam eve, normal bir hayatı olan sıradan bir vatandaÅŸken, o günün sabahına vatanına ihanet eden fuhuÅŸ ve casusluk ÅŸebekesinin bir elamanı olarak uyandım. 14 ay en ağır suçların infazı için kurulmuÅŸ olan F tipi cezaevinde yatırıldım. Ailem, çocuklarım, hayatım periÅŸan oldu. Bu derece haksız hırpalanma ve linç giriÅŸimine raÄŸmen ülkeme küsmüÅŸ deÄŸilim. ” dedi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.